Ricardo Semler

Ondernemer Ricardo Semler heeft zo’n 20 jaar geleden het inspirerende boek “Semco-stijl” geschreven, als CEO van zijn productiebedrijf in Brazilië. En het is nog steeds actueel. Over ‘vrije ruimte’ gesproken: de werknemers bepalen grotendeels wat er in het bedrijf gebeurt. Het Nieuwe Werken is er niks bij: behalve de eigen werktijden en werkplek bepalen de werknemers zelf de salarissen, vrije dagen, strategie en communicatie. Op basis van verbinden en vertrouwen: het miljoenenbedrijf loopt als een tierelier en Ricardo heeft de tijd om door de wereld te trekken om zijn geloof te verkondigen. Fascinerend.

 

SV Jekerdal voetbalteam D2

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om Semlers speerpunten als samenwerken, communiceren en elkaar versterken aan te leren. Mijn neefje van 11 zit ‘op voetbal’ en is na de zomer gestart in een hoger team. Het wordt steeds serieuzer: de kinderen in dit team worden uitgedaagd hun fysieke en mentale kwaliteiten verder te ontwikkelen. De achterhoede leert mooie passes te geven in de vrije ruimte, zodat de voorhoede kansen krijgt. Ze leren naar elkaar te kijken, respect te hebben voor elkaar en elkaar rugdekking te geven. En ook af te zien, te incasseren en te genieten van een gezamenlijke overwinning. Natuurlijk sponsor ik dan ook graag als trotse tante de shirts van dit team!

dimitri-aan-de-bal

 

Managen=leiden

Als er een gele kaart uitgedeeld wordt, is er iemand over de schreef gegaan. Wie? Het voetballertje, zijn coach, zijn opvoeders? Wie moet zich die kaart aantrekken? Ricardo Semler trok zich die kaart aan. Begon bij de basis. Hij heeft het kwakkelende, klassiek aangestuurde bedrijf van zijn vader overgenomen en er een zeer bloeiend bedrijf van gemaakt. Gewoon door de juiste aansturing en vrije ruimte te geven waar dat kan. En lef. Heel veel lef. Als er iemand ‘ziek’ of ‘geblesseerd’ is, is er een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. En moet er versterking komen, na een grondige analyse van wat er nodig is. Hoe vaak wordt aan de uitgevallen medewerker gevraagd wat hij nodig heeft om weer te kunnen functioneren? Managen is toch leiden?

 

Geolied team

Ziekteverzuim daalt aanzienlijk als de teamspirit goed is. Met teamgenoten bij wie je je verhaal kwijt kunt, die je ‘rugdekking’ geven als je de ‘vrije ruimte’ induikt. Die vragen hoe het met je is. Het is zo simpel. De voetballertjes van D2 worden zo al opgevoed. Om later als fijne en gezonde medewerkers sterk in hun schoenen te staan. Met een effectieve teamspirit en een gemeenschappelijk doel. Welkom in de grote mensenwereld!

Mieke Rijnbout

november 2016

Foto’s: Bart Rijnbout